25.2.2020

Vhodné pamlsky pro morčata

Pokud si pořizujeme morčátko jako mazlíka, bude nám jistě záležet na tom, aby se u nás mělo dobře, aby mu nic nechybělo a určitě jej budeme i trošku rozmazlovat.

Je nám jasné, že morčátko má nějaké svoje základní potřeby, které musíme uspokojit, aby bylo živé, zdravé a ideálně spokojené. Co když ale chceme morčeti poskytnout jistý nadstandard?

Můžeme mu pořídit pelíšek, hračku nebo větší klec. Ale asi nejvíce se morčeti zavděčíme chutným pamlskem.

Pokud morčata krmíme správně, tak jim v podstatě pamlsky dáváme každý den, a to v podobě čerstvé zeleniny, kterou milují, případně ovoce, které bychom jim měli podávat jen občas, právě jako pamlsek pro zpestření. Morčata uvítají jablko, hrušku, meloun, hroznové víno, ale i sladký pomeranč nebo mandarinku.

Pokud bychom chtěli morčatům nabídnout něco nového a nevšedního a trošku si je hýčkat, můžeme jim nějakou pochoutku koupit. Nabídka výrobců a e-shopů je veliká a hned na začátku je potřeba upozornit na to, že ne všechny dobrůtky jsou pro morčata vhodné, i když to jejich výrobci tvrdí. Stejně jako u potravin pro lidi, je nutné číst etikety i na morčecích pochutinách.

Morče je výhradní býložravec. To si bohužel mnohdy sami výrobci neuvědomují. Anebo uvědomují, ale i přesto záměrně do výrobků přidávají složky pro morčata nevhodné, aby zvýšili chutnost svých produktů. Morčecí zdravá pochoutka by rozhodně neměla obsahovat složky živočišného původu jako mléko, jogurt nebo vejce. Stejně jako med nebo cukr.

Není také nutné se vyhýbat pamlskům s obilninami. Morčata jsou hlodavci a obilniny bychom do jejich jídelníčku rozhodně zahrnout měli. Ovšem vzhledem k vysoké výživové hodnotě obilninových pochoutek bychom je měli morčátkům nabízet jen občas.

Pro každodenní podávání pochoutek doporučuji ty, které jsou bez obilnin (tzv. „grainfree“) a s nízkým obsahem tuků, aby morčátka netloustla, ale naopak – mlsala zdravě. 

Tyto zdravé pamlsky mohou mít různou podobu a formu. Asi nejznámější jsou závěsné tyčinky s různými příchutěmi. Existují ale i obdobné pamlsky ve tvaru zvonků, srdíček, koleček apod.

Velmi oblíbené jsou také pochoutky ve tvaru polštářků s různými náplněmi uvnitř, případně jiné drobné tvary v různých příchutích. Tyto drobné dobrůtky jsou vhodné jako tzv. „pamlsky z ruky“, které sbližují a upevňují vztah mezi zvířetem a jeho mazlitelem. Můžete je také použít jako odměnu při tréninku různých dovedností, domácího agility anebo je morčátku nabídnout jen tak, za jeho roztomilost. :o)

Některé drobnější pamlsky jsou také vhodné pro plnění snack ballů a válečků, které zabaví Vaše morče v době, kdy jste v práci nebo ve škole.

Tyto grainfree zdravé dobrůtky můžete morčátku s čistým svědomím nabízet každý den, aniž byste se museli obávat o jeho štíhlou linii a zdraví. Navíc jsou to zdravé doplňky stravy k základní denní krmné dávce (seno, voda, čerstvé krmivo, granule).

Pokud bych Vám mohla doporučit TOP morčecí pochoutky, tak by to byly určitě produkty společnosti JR Farm. Jsou zcela přírodní, morčatům velmi chutnají a můžete vybírat opravdu z velké nabídky kvalitních a chutných produktů. A pokud si nemůžete z této velké nabídky vybrat, co třeba začít s nejoblíbenějším produktem morčátek našich zákazníků - JR Farm srdíčka s měsíčkem 105 g?!

Vhodnou pochoutkou mohou být pro morčátka i „obyčejné“ sušené bylinky. Zvláště v zimním období, kdy neroste tráva. Balení sušených bylinek může být buď jednodruhové dle jednotlivých bylinek např. pampeliška, kopřiva, jitrocel apod. nebo můžete vybírat z mnoha různých bylinných směsí, např. polní bylinky, luční bylinky, bylinková zahrada apod.

Podáváním bylinek navíc morčatům poskytujete cenné vitamíny a minerály. Bylinky by ovšem nikdy neměly tvořit hlavní složku morčecí stravy, ale vždy jen tu doplňkovou.

Velkou nabídku sušených bylinek a směsí nám opět nabízí společnost JR Farm.

Nelze obecně říci, které pamlsky jsou nejlepší a budou chutnat všem morčatům. Každé morče je originální a jeho chutě jsou velmi individuální. Proto může chvíli trvat, než objevíte pochoutky, které budou Vašemu mazlíkovi opravdu chutnat.

Autor: Jana Langerová, chs Hostýnky Mountains



Zpět na výpis článků

2024 © SpokojenéMorče.cz, Všechna práva vyhrazena

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.