24.7.2018

Morče - ideální domácí mazlíček nejen pro děti

Zvířátko nenáročné

Morče nevyžaduje žádnou zvláštní veterinární péči. Nemusíte ho pravidelně, několikrát denně, za každého počasí venčit. Je to zvířátko, které je aktivní přes den, v noci spí, případně se nají a zase spí. Nebude Vás rušit neustálým běháním v kolotoči nebo ohryzáváním mříží klece.
Péči o morče zvládne s dohledem rodičů i malé dítě.
Pokud dodržíte několik málo zásad ohledně krmení a bydlení, bude Vám morče dělat jen radost a užijete si s ním spoustu legrace.

Zvířátko mnoha tváří

Morčat existuje mnoho plemen. Ta se liší délkou a strukturou srsti, počtem rozet (vírků v srsti) apod. Velká škála barev a jejich vzájemných kombinací zajistí, že si vybere opravdu každý.

Zvířátko přátelské

Morče je velmi přátelské a komunikativní. Nikdy nekouše. Přizpůsobí se Vašemu režimu a stane se součástí Vaší rodiny. Je aktivní a čile se zajímá o své okolí. Je také velmi chytré a učenlivé. Pokud se mu intenzivně věnujete, dokáže se naučit spoustu povelů a zábavných kousků.

Zvířátko společenské

Morče se stane členem Vaší rodiny. Morčata jsou v přírodě zvyklá žít ve skupině. Proto je vhodné mít dvě nebo více morčat. Snesou se samičky a za určitých podmínek i samečci.

Zvířátko finančně dostupné

Pořizovací cena morčete, a to i čistokrevného, se pohybuje řádově ve stovkách korun.
Nezbytná výbava pro morče může výrazně pořizovací cenu morčete převýšit, ale „provoz“ jako takový je v desítkách korun za měsíc.

Zdá se Vám, že morče by mohlo být to pravé? Tak prosím čtěte dále. Ráda bych v tomto úvodním článku zmínila několik důležitých informací, které byste měli vědět:

  • Morče je výhradní býložravec a základní složkou jeho potravy je SENO. Kvalitní, voňavé seno musí mít morče k dispozici 24 hodin denně spolu s čerstvou vodou.
  • Morče nesmí nikdy hladovět.
  • Ve výživě morčat je důležitý vitamín C. Proto musíte morčatům nabízet ČERSTVOU ZELENINU, v sezoně ideálně TRÁVU, ve které jsou pro morčata všechny důležité živiny, vitamíny a minerály.
  • Morče je hlodavec. Ti se vyznačují chrupem se stále dorůstajícími řezáky (hlodáky).
  • Pokud je to jen trochu možné, pořiďte si morčat více.
  • Nešetřete místem! Poskytněte morčatům velký životní prostor.
  • U morčat platí „čistota půl zdraví“. Je nutné udržovat podestýlku suchou a čistou. Vlhko a špína, stejně jako stres, jsou spouštěčem nepříjemných kožních onemocnění, kdy některá jsou přenosná i na člověka.
  • Samička musí porodit svoje první mláďata nejpozději do jednoho roku věku. Ideálně mezi 9 a 12 měsícem stáří. Příliš brzký nebo pozdní první porod samici přímo ohrožuje na životě stejně jako její mláďata.
  • Samečci jsou pohlavně vyspělí velmi brzy a samičku mohou připustit již v 5. týdnu života.
  • Mláďata se odstavují od matky nejdříve ve věku 4 týdnů při minimální váze 250 g.
  • Soužití dvou a více samců je podmíněno tím, že jsou na sebe od malička zvyklí (ideální je, když jsou to sourozenci) a NIKDY žádný z nich nepřijde do kontaktu se samicí.
  • Morčata se dožívají v průměru 5-7 let.

 

 

Autor: Jana Langerová, chs Hostýnky Mountains



Zpět na výpis článků

2024 © SpokojenéMorče.cz, Všechna práva vyhrazena

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.