14.9.2019

Kde bude moje morče bydlet?

1. část  - Jak vybrat nejvhodnější klec

Možností, kde mohou morčata bydlet, je více. Ne každá možnost je ale pro morče vyhovující. Morče samo o sobě je velmi nenáročné a přežije i v bedýnce z Ikea. Pokud si ale pořizujete morčátko jako domácího mazlíka, tak Vám jistě bude záležet na tom, aby mělo vše, co potřebuje nebo ještě lépe, rádi byste mu dopřáli jistý komfort.

Asi nejčastějším bydlením, které morčatům do domácnosti pořizujeme, je klec. Klec je dostatečně prostorná, vzdušná, dobře se udržuje a v bytě i hezky vypadá. Měla by mít své stálé místo, kde není průvan, zdroj tepla nebo přímé sluneční světlo. Ideální délka klece pro 1-2 morčata je minimálně 100 cm. Vejde se do ní veškeré potřebné příslušenství a morčátkům zůstane i dost místa k volnému pohybu. Zde platí přímá úměrnost, čím více morčat máte, tím více místa jim musíte poskytnout.

V dnešní době je nabídka klecí velmi široká a dá se říci, že si vybere opravdu každý. Pozor ovšem! Ne každá klec je pro morčata vhodná, i když to výrobce uvádí. Stejné je to i u dalšího chovatelského vybavení…

Rozhodně byste neměli svému morčeti pořizovat klec kratší než 80 cm. Taková klec nenabízí zvířátku dostatečně velký životní prostor a v případě, že v takto malé kleci budete mít dvě nebo dokonce více morčat, povede to ke stresu a následně ke zdravotním komplikacím.

Také patrové klece jsou pro morčata absolutně nevhodné. Prostorové vidění na krátkou vzdálenost je u morčat velmi omezené. Špatně tedy odhadují hloubku nebo ji nevidí vůbec. Snadno by se tak mohlo stát, že morče z horního patra spadne nebo špatně skočí a ublíží si.
Z tohoto důvodu také není nutné kupovat pro morče klec vysokou více jak cca 40 cm. Vyšší klec morče nijak nevyužije.

Klece také mohou mít různou konstrukci. Klasické klece, tak jak je známe z minulosti (např. klec „Economy“ 100 cm), mají dvířka z boku, kterými může zvířátko chodit ven, a velká horní dvířka, která jsou praktická při poklízení a krmení.
Novější typy klecí (např. Rabbit 100 KD New EL) mají otvírání z boku po celé délce. Zajistí tak pohodlný přístup do klece. Morčátko se snadno chytá i poklízí. Takto snadná obsluha je skvělá hlavně pro děti.

Klecová horní část je ke spodní části, kterou tvoří plastová vana, připevněna plastovými “packami”, které drží klec bezpečně pohromadě i při jejím přemísťování.

Při výběru klece byste si také měli všimnout, jak vysoká je zmiňovaná, plastová vana. Obecně lze říci, že čím delší klec je, tím vyšší je plastové dno. Pokud by bylo dno příliš vysoké (více jak cca 20 cm), tak morčata budou v kleci příliš „utopená“, neuvidí ven, budou se více lekat a budou letargická. U takto vysoké vany také nastává problém s umístěním jesliček nebo napáječky, případně dalších atrakcí, které budou pro morčata příliš vysoko. Ideální výška plastového dna je 15-16 cm. Morčata pohodlně uvidí ven a mohou tak sledovat okolí. Nižší dno také zabrání hromadění vydýchaného vzduchu a zápachu.

Je potřeba si uvědomit, že v kleci morčata stráví téměř celý svůj život. Není to pro ně jen úkryt, ale je to pro ně v podstatě domov, kde by se měla cítit bezpečně a příjemně.

Autor: Jana Langerová, chs Hostýnky Mountains



Zpět na výpis článků

2024 © SpokojenéMorče.cz, Všechna práva vyhrazena

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.