7.9.2019

Bydlení pro morče - základní výbava

Rozhodli jste se, že si jako domácího mazlíčka pořídíte morčátko – nebo lépe dvě? Dokonce už máte ta svá vybraná a zamluvená u chovatele a čekáte, až si je budete moci vyzvednout? Výborně!

Dříve než si morčátka domů přivezete, měli byste pro ně mít nachystáno vyhovující bydlení a s tím související další chovatelské pomůcky.
Pokud nemáte s morčaty žádnou zkušenost, neznáte jejich potřeby, chování apod. může se vám zdát, že jste zahlceni nabídkou a informacemi a nakonec zjistíte, že vůbec nevíte, co vlastně to morče bude potřebovat.

K základnímu vybavení pro morče patří určitě vhodná ubikace. Morče není náročné. Můžete ho chovat v akváriu, teráriu, v plastboxu, v různých bedýnkách vlastní výroby nebo v plastové bedýnce z IKEA. Ale asi nejvhodnějším, a do bytu ideálním bydlením je klec. Lehce se s ní manipuluje, dobře vypadá a je cenově dostupná. Pro 1-2 morčata je vhodná klec o rozměrech min. 100 x 50 cm. Čím více morčat máte, tím více místa jim musíte poskytnout. Klec je dostatečně prostorná, vzdušná, dobře se čistí a v bytě i hezky vypadá. Měla by mít své stálé místo, kde není průvan, zdroj tepla nebo přímé sluneční světlo.

Nezbytnou součástí klece je:

Napáječka na vodu. Mnohdy bývá prodávána přímo s klecí. Je potřeba vždy zkontrolovat, zda je napáječka funkční a pravidelně morčeti měnit čerstvou vodu.

Jesličky na seno, které nám e-shopy nabízí, je nepřeberné množství druhů. Při výběru se zaměřte na bezpečnost. Nemůže v nich morče uvíznout? Také na jejich velikost. Příliš malé jesličky budete muset často doplňovat. Do jeslí umístěných uvnitř klece budou morčátka vyskakovat a znečišťovat seno trusem atd.

Dřevěný domeček je nutností. Morče jej potřebuje pro pocit bezpečí. Dřevěný proto, aby jej mohlo bezpečně ohryzávat. Opět je potřeba vybírat domeček hlavně bezpečný, bez zbytečných otvorů (v podobě okýnek), ve kterých by morče mohlo uvíznout. Ideální je, aby měl domeček rovnou střechu, na kterou morče může vyskočit a rozšířit si tak alespoň trošku obývaný prostor v kleci.

Miska na granule by měla být vyrobena z porcelánu nebo jiného těžkého materiálu, aby ji morče snadno nepřevrhlo. Nabídka je opravdu široká a vybere si jistě každý. Za zmínku určitě stojí tzv. funkční misky, díky kterým např. morčátko nemůže vyhrabávat krmení ven z misky a vybírat si tak jen své oblíbené kousky.

Před příjezdem morčátek je také potřeba se zásobit podestýlkou, senem a granulkama.

Podestýlek je mnoho druhů. Doporučujeme ze začátku vyzkoušet všechny a následně se pro některou z nich rozhodnout. Každý druh podestýlky má své výhody a nevýhody, záleží jen na Vás, které nevýhody Vám budou nejméně vadit.

Seno by mělo být hezky zelené, nezatuchlé a spíše hrubší kvůli obrušování zubů. Seno tvoří základní složku potravy a morče by jej mělo mít neustále k dispozici. Morče ho také spořádá obrovské množství, takže je vhodné si hned v začátku udělat pořádnou zásobu.

Co se týká granulek, tak platí to stejné jako u podestýlky. Vyzkoušejte postupně více druhů a pak zůstaňte u těch, které Vašemu morčátku budou nejvíce chutnat. Všechny granule a krmné směsi, které v e-shopu nabízíme jsou vybrané z mnoha nabízených produktů na trhu. Všechny jsou kvalitní jak složením, tak svojí chutí. Jen pozor – všechny změny v jídelníčku provádějte postupně, aby mělo morče dostatek času si na nové krmení zvyknout. Náhlé změny krmiva můžou způsobit zažívací potíže.  

A aby morčátku opravdu vůbec nic nechybělo, pověste mu do klece i kolečko z čisté minerální soli.

Toto je základní výbava, bez které se hned na začátku neobejdete.

Připadá Vám to vše příliš složité a v široké nabídce produktů se ztrácíte? Nemáte čas procházet e-shopy a vybírat, z té nekonečné nabídky klecí a výrobků vhodných pro morčata? Nemáte chuť proklikávat se stovkami nabízených produktů, číst recenze a porovnávat výhody a nevýhody jednotlivých produktů?
Nevadí! My jsme to udělali za Vás!

Naším cílem bylo nabídnout budoucím „mazlitelům“ morčat, startovací sety, které budou uspokojovat potřeby morčat i jejich budoucích majitelů. Budou funkční, bezpečné a cenově dostupné pro každého. Výsledkem je nabídka jedinečných, startovacích setů, které nenajdete v žádném jiném e-shopu.

Nejedná se o sety sestavené výrobcem! Jsou to sety sestavené chovatelem, dle jeho zkušeností a nejlepšího svědomí. Můžete si být jistí jejich funkčností a bezpečností. Všechny produkty v nich zahrnuté jsou léty prověřené, funkční, kvalitní a navíc – všechny sety jsou krásně, barevně sladěné.

Díky této nabídce bychom Vám chtěli ušetřit spoustu času a stresu při rozhodování, jaké bydlení a výbavu pro své morčátko zvolit. Což, jak doufáme, ocení mimo jiné i rodiče dětí, které touží mít doma morčátko na mazlení a nemají s morčaty žádnou zkušenost.

Na obrázku vidíte startovací set "Economy BASIC" - základní výbavu pro morče, tak jak jsme si ji popsali výše, a kterou byste měli mít připravenou ještě před příjezdem morčátka domů

Klec Economy 100 cm
Domeček "Stodola"
Napáječka Colortone 320 ml včetně pružinky pro pevné uchycení
Jesličky na seno plastové vnější
Miska "Morčata"
Podestýlka - hobliny RabbitWeed Klasik 60 l
Seno luční RabbitWeed 40 l
Krmná směs - Nutrin Nature Guinea Pig 750 g
Cunipic minerální sůl



Autor: Jana Langerová, chs Hostýnky Mountains



Zpět na výpis článků

2024 © SpokojenéMorče.cz, Všechna práva vyhrazena

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.